• Strony

  • Reklamy

Biologiczne czynniki zagrożeń zawodowych

Biologiczne czynniki zagrożeń zawodowych, określane także jako „biologiczne szkodliwości zawodowe” są to takie żywe organizmy i wytwarzane przez nie substancje, które występując w środowisku pracy wywierają szkodliwy wpływ na organizm ludzki i mogą być przyczyną chorób pochodzenia zawodowego. Obejmują one nie tylko mikroorganizmy wywołujące choroby zakaźne i inwazyjne, ale również liczne alergeny i toksyny, które mogą być wytwarzane przez mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta. Znaczenie czynników biologicznych dla zdrowia ludzi pracujących zostało w pełni docenione dopiero w ostatnim ćwierćwieczu, głównie w związku z burzliwym rozwojem immunologii i biologii molekularnej, który pozwolił na wykazanie przyczynowej roli tych czynników w wielu chorobach pochodzenia zawodowego. Dowodem stale wzrastającego zainteresowania czynnikami biologicznymi było wydanie przez Unię Europejską (UE) w roku 1990 Dyrektywy 90/679/EEC nakładającą na państwa członkowskie obowiązek podjęcia działań chroniących pracowników przed ryzykiem związanym z narażeniem na działanie szkodliwych czynników biologicznych w miejscu pracy. W roku 2000 ukazała się nowa edycja tej Dyrektywy (2000/54/EC), która obowiązuje obecnie w krajach UE i w ramach procesu integracyjnego została obecnie wdrożona do prawa polskiego.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: